Veselība

Dalītā uztura sistēma

Mūsdienās populārais uztura veids – dalītais uzturs – ieguvis kā lielu sekotāju atzinību, tā grūti atspēkojamu kritiku no uztura speciālistiem. Tomēr tā galvenais princips – ogļhidrātu un olbaltumvielu atsevišķa uzņemšana – nenoliedzami spēj uzlabot gremošanu un pašsajūtu.

Dalītā uztura sistēmu pagājušajā gadsimtā izveidoja amerikāņu ārsts naturopāts, alternatīvās medicīnas aizstāvis, veģetārietis Herberts Šeltons, savā teorijā izvirzot piecus galvenos noteikums:

  • Ēdienreizē vienlaikus nedrīkst uzņemt ogļhidrātus un olbaltumvielas;
  • Olbaltumvielas, cieti un taukvielas drīkst lietot tikai ierobežotā daudzumā;
  • Uzturā nedrīkst lietot nesijātu miltu izstrādājumus un jācenšas iz­vairīties no produktiem, kas satur baltos miltus, cukuru un margarīnu;
  • Uzturā pēc iespējas vairāk jāiekļauj dažādi dārzeņi, augļi un ogas;
  • Starp da­žāda veida barības uzņemšanas reizēm jāievēro apmēram četru stundu intervālu.

Savu teoriju Herberts Šeltons pamatoja ar atziņām, kuras viņš guvis daudzu gadu garumā pētot konkrētu produktu uzņemšanu un tā saistību ar gremošanas traktu darbību. Viņš konstatēja, ka da­žādu produktu sagremošanas un asimilēšanas process ir pilnīgi atšķirīgs, un, kuņģī šiem produktiem sajaucoties, tie traucē cits citam.

Piemēram, olbaltumvielu sagremošanai kuņģa sulā palielinās skābes daudzums, un tas savukārt strauji pārtrauc ogļhidrātu asimilēšanu, kas notiek tikai sārmainā vidē. Tādā veidā ārsts atklāja, ka vienlaikus uzņemot ogļhidrātus un olbaltumvielas, gremošanas traktā sākas rūg­šanas process, kura laikā veidojas dažādas organismam kaitīgas vielas.

Saskaņā ar dalītā uztura sistēmas teorētiskajam nostādnēm, visus pārtikas produktus var iedalīt trīs grupās – olbaltumvielu, ogļhidrātu un neitrālie produkti. Olbaltumvielu un ogļhidrātu produktus drīkst ēst tikai atsevišķi vai savienojumā ar neitrālajiem produktiem.

Pārtikas produkti, kas galvenokārt satur ogļhidrātus, ir pilngraudu maize un makaroni, kartupeļi, medus, žāvētas dateles un plūmes, banāni, rozīnes un citi. Izteikti olbaltumvielu produkti ir gaļa, zivis, liesie sieri, olas, sojas milti un citi.

Par neitrālajiem produktiem tiek uzskatīti dzīvnieku tauki, augu eļļas, speķis, sviests, krējums, biezpiens, raudzēti piena produkti, treknie sieri, olas dzeltenums, olīvas, dārzeņi, augļi, ogas
agars, rieksti, jūras sāls un dažādas garšvielas.

Daudzi uztura speciālisti dalītā uztura sistēmu vērtē piesardzīgi, uzskatot, ka šis uztura veids nepamatoti ierobežo ēšanu, aizliedzot uzņemt daudzas organismam nepieciešamas produktu kombinācijas. Tāpat dalītais uzturs var nelabvēlīgi ietekmēt organisma hormonālās funkcijas, kavēt olbaltuma bioloģisko vērtību, minerālvielu un vitamīnu uzsūkšanos.

Ilustrācija: sxc.hu

Autors

InfoGuru redakcija

Interesanti

Pirmais vārdiņš
Meitenes pirmo vārdiņu parasti pasaka ātrāk nekā puikas un arī ātrāk iemācās izrunāt sakarīgus teikumus.

Matemātikas brīnums
Iedomājies ciparu. Dubulto to. Pieskaiti seši un sadali uz pusi. Tad atņem ciparu, ko iedomājies sākotnēji. Un atbilde ir 3.

Cieni dzīvniekus
Dzīvnieki ir garīgas būtnes, kas enerģiski attīra pasauli.

Padomnieks

Vai zināji?

Mājā vienmēr jātur logi tīri, jo ar aizķepušām acīm naudu nevar ieraudzīt.

Pasmaidi

Optimists ir tāds cilvēks, kurš krustvārdu mīklu atminējumus raksta uzreiz ar tinti. /M.Ašārs