Veselība

Dalītā uztura sistēma

Mūsdienās populārais uztura veids – dalītais uzturs – ieguvis kā lielu sekotāju atzinību, tā grūti atspēkojamu kritiku no uztura speciālistiem. Tomēr tā galvenais princips – ogļhidrātu un olbaltumvielu atsevišķa uzņemšana – nenoliedzami spēj uzlabot gremošanu un pašsajūtu.

Dalītā uztura sistēmu pagājušajā gadsimtā izveidoja amerikāņu ārsts naturopāts, alternatīvās medicīnas aizstāvis, veģetārietis Herberts Šeltons, savā teorijā izvirzot piecus galvenos noteikums:

  • Ēdienreizē vienlaikus nedrīkst uzņemt ogļhidrātus un olbaltumvielas;
  • Olbaltumvielas, cieti un taukvielas drīkst lietot tikai ierobežotā daudzumā;
  • Uzturā nedrīkst lietot nesijātu miltu izstrādājumus un jācenšas iz­vairīties no produktiem, kas satur baltos miltus, cukuru un margarīnu;
  • Uzturā pēc iespējas vairāk jāiekļauj dažādi dārzeņi, augļi un ogas;
  • Starp da­žāda veida barības uzņemšanas reizēm jāievēro apmēram četru stundu intervālu.

Savu teoriju Herberts Šeltons pamatoja ar atziņām, kuras viņš guvis daudzu gadu garumā pētot konkrētu produktu uzņemšanu un tā saistību ar gremošanas traktu darbību. Viņš konstatēja, ka da­žādu produktu sagremošanas un asimilēšanas process ir pilnīgi atšķirīgs, un, kuņģī šiem produktiem sajaucoties, tie traucē cits citam.

Piemēram, olbaltumvielu sagremošanai kuņģa sulā palielinās skābes daudzums, un tas savukārt strauji pārtrauc ogļhidrātu asimilēšanu, kas notiek tikai sārmainā vidē. Tādā veidā ārsts atklāja, ka vienlaikus uzņemot ogļhidrātus un olbaltumvielas, gremošanas traktā sākas rūg­šanas process, kura laikā veidojas dažādas organismam kaitīgas vielas.

Saskaņā ar dalītā uztura sistēmas teorētiskajam nostādnēm, visus pārtikas produktus var iedalīt trīs grupās – olbaltumvielu, ogļhidrātu un neitrālie produkti. Olbaltumvielu un ogļhidrātu produktus drīkst ēst tikai atsevišķi vai savienojumā ar neitrālajiem produktiem.

Pārtikas produkti, kas galvenokārt satur ogļhidrātus, ir pilngraudu maize un makaroni, kartupeļi, medus, žāvētas dateles un plūmes, banāni, rozīnes un citi. Izteikti olbaltumvielu produkti ir gaļa, zivis, liesie sieri, olas, sojas milti un citi.

Par neitrālajiem produktiem tiek uzskatīti dzīvnieku tauki, augu eļļas, speķis, sviests, krējums, biezpiens, raudzēti piena produkti, treknie sieri, olas dzeltenums, olīvas, dārzeņi, augļi, ogas
agars, rieksti, jūras sāls un dažādas garšvielas.

Daudzi uztura speciālisti dalītā uztura sistēmu vērtē piesardzīgi, uzskatot, ka šis uztura veids nepamatoti ierobežo ēšanu, aizliedzot uzņemt daudzas organismam nepieciešamas produktu kombinācijas. Tāpat dalītais uzturs var nelabvēlīgi ietekmēt organisma hormonālās funkcijas, kavēt olbaltuma bioloģisko vērtību, minerālvielu un vitamīnu uzsūkšanos.

Ilustrācija: sxc.hu

Autors

InfoGuru redakcija

Interesanti

Mācās atšķirīgi
Mācību procesā meitenes izmanto valodu, zēni labāk apgūst klusējot. Prasmju apguvē meitenes seko instrukcijām, zēni izmanto savu iepriekšējo pieredzi.

Banāni nāk no auga
Banāni nav augļi, kā pierasts uzskatīt. Banāni aug „banānkokos”, kas patiesībā ir milzīgi sulīgi lakstaugi.

Ūdens
Ezotērikā ūdens ir gan kā šķīstīšanās un atdzimšanas līdzeklis, gan kā nāves un vecās pasaules bojāejas simbols.

Padomnieks

Vai zināji?

Ja atrod un paceļ uz ielas naudu, tai vajag uzspļaut virsū, tad vēl kādreiz atradīs.

Pasmaidi

No visām dzīvām būtnēm visvairāk laika savai tualetei velta kaķi, mušas un sievietes. /Š.Nodjē