Starptautiskie svētki

Jūlijs

6

Atzīmē jūlija pirmajā sestdienā.

11

Pasaules populācijas diena

Augusts

12

Pasaulē tiek atzīmēta kopš 1999. gada ar mērķi izkopt jauniešu radošo darbību, radot jaunatnes dažādības attīstībai un kultūras sekmēšanai labvēlīgu vidi, kā arī veicinot jauniešu, jauniešu iniciatīvu grupu un jaunatnes organizāciju projektu realizēšanu kultūras jomā.

Septembris

8

ANO sistēmā viens no būtiskākajiem vispasaules attīstības uzdevumiem ir veicināt rakstpratību sabiedrībā, t.i. prasmes lasīt, rakstīt un rēķināt, mūžizglītības kontekstā un sabiedrības labklājības celšanā.
Lai izceltu šī mērķa dažādos aspektus, kā arī regulāri izvērtētu tā progresu kopš 1966. gada ik gadu 8.septembrī tiek atzīmēta Starptautiskā rakstpratības diena.

21

21. septembris kopš 2001. gada pēc ANO iniciatīvas tiek atzīmēta kā Starptautiskā miera diena. UNESCO kopā ar citām ANO struktūrām un starptautiskajām organizācijām aicina pasaules sabiedrību pievērst uzmanību miera stiprināšanai pasaulē.

Starptautiskā miera diena ir iespēja sabiedrībai, organizācijām un valstīm visā pasaulē iesaistīties aktivitātēs, kas veicina miera kultūras attīstību, aicinot respektēt ikvienu cilvēku bez aizspriedumiem un aktīvi iestāties pret jebkāda veida vardarbību.

Oktobris

5

Kopš 1994. gada UNESCO aicina visā pasaulē kopīgi atzīmēt Pasaules skolotāju dienu, lai sveiktu skolotājus un izceltu viņu nozīmīgo lomu kvalitatīvas izglītības nodrošināšanā. Dienas mērķis ir pateikties skolotājiem un visiem apmācītājiem par ieguldīto darbu katra individuālajā un visas sabiedrības attīstībā.

Diena vēsturē

1792.

laupītājs Nikolā Žaks Peletjē kļūst par pirmo ar giljotīnu sodīto noziedznieku

1846.

sākas Meksikas–ASV karš par Ņūmeksikas štatu

1945.

ASV un padomju karavīri tiekas pie Elbas

1982.

Izraēla izved savu karaspēku no Sīnāja pussalas

Šīs dienas jubilāri

Edvards II

Anglijas karalis (1284 – 1327)

Renē Zelvēgere

Amerikāņu aktrise, producente. Dzimusi 1969.gadā

Als Pačīno

Itāļu izcelsmes amerikāņu filmu un teātra aktieris, režisors. Dzimis 1940.gadā

Interesanti

Akupunktūra Senajā Eiropā
Itālijas Alpos atrastajai 5300 gadus senajai vīrieša mūmijai bijis artrīts. Uz mūmijas atrastie tetovējumi sakrīt ar punktiem, kurus akupunktūrā izmanto artrīta ārstēšanai.

Indigo bērni
Uzskata, ka viņu uzdevums ir palīdzēt pārējiem kļūt dabiskākiem un intuitīvākiem.

Aptumsumi
Saules un Mēness aptumsumu laikā nav vēlams plānot operācijas, jo tās lielākoties būs neveiksmīgas.