Starptautiskie svētki

Oktobris

24

Svin no 24. līdz 30. oktobrim.

27

Novērtējot audiovizuālā mantojuma nozīmi pasaules atmiņas saglabāšanā, UNESCO Ģenerālā konference 2005. gadā nolēma 27. oktobri ik gadu veltīt audiovizuālā mantojuma saglabāšanas jautājumu aktualizēšanai visā pasaulē, pasludinot to par Pasaules audiovizuālā mantojuma dienu.

Audiovizuālais materiāls ir informācijas nesējs, kas pārvarējis valodas un kultūras robežas, spēj sasniegt skatītāju vai klausītāja nekavējoties, turklāt ir pieejams ikvienam, arī cilvēkiem bez lasīt un rakstīt prasmēm.

Novembris

10

Kopš 2001. gada UNESCO 10. novembrī atzīmē Pasaules zinātnes dienu mieram un attīstībai ar mērķi atgādināt UNESCO dalībvalstīm par to atbildību pārdomātas zinātnes attīstības veicināšanā un nepieciešamā atbalsta nodrošināšanā zinātnes attīstībai.

16

Kopš 1995. gada 16. novembris pēc UNESCO iniciatīvas visā pasaulē tiek atzīmēts kā Starptautiskā tolerances diena, lai rosinātu sabiedrības apziņu par to, ka iecietība ir cieņa pret kultūru bagātību, indivīda pašizteiksmes un izpausmes veidiem, kā arī to pieņemšanu un pareizu izpratni.

Diena vēsturē

1210.

kurši jūras kaujā Zunda šaurumā sakauj krustnešus, nogalinot ap 30 bruņinieku

1697.

Pēteris I viesojas Rīgā, aizbraucot ļoti neapmierināts ar zviedru gubernatora Dalberga viesmīlību

Šīs dienas jubilāri

Lukrēcija Bordžija

Kardināla Rodrigo Bordžijas skandalozā ārlaulības meita (1480 – 1519)

Džeina Līvza

Angļu aktrise. Dzimusi 1961.gadā

Leopolds Stokovskis

Pasaulslavens angļu diriģents, pianists (1882 – 1977)

Interesanti

Foto naudas makā
Izpētīts – ja nozaudētajā makā ir bērna fotogrāfija, pastāv 88% liela varbūtība, ka to atgūsiet. Ja dzīvnieka foto – 53%.

Saule un gremošana
Saule aktivizē gremošanai nepieciešamo enerģiju, tāpēc brokastis ieteicams ēst īsi pēc Saules rieta.

Jēzus ir dzimis jūnijā
Izskaitļots, ka Ziemassvētku zvaigzne, kurai Austrumu gudrie sekoja, lai atrastu jaundzimušo Jēzu, pie debesīm patiesībā parādījās 17.jūnijā nevis 25.decembrī.