Starptautiskie svētki

Jūlijs

6

Atzīmē jūlija pirmajā sestdienā.

11

Pasaules populācijas diena

Augusts

12

Pasaulē tiek atzīmēta kopš 1999. gada ar mērķi izkopt jauniešu radošo darbību, radot jaunatnes dažādības attīstībai un kultūras sekmēšanai labvēlīgu vidi, kā arī veicinot jauniešu, jauniešu iniciatīvu grupu un jaunatnes organizāciju projektu realizēšanu kultūras jomā.

Septembris

8

ANO sistēmā viens no būtiskākajiem vispasaules attīstības uzdevumiem ir veicināt rakstpratību sabiedrībā, t.i. prasmes lasīt, rakstīt un rēķināt, mūžizglītības kontekstā un sabiedrības labklājības celšanā.
Lai izceltu šī mērķa dažādos aspektus, kā arī regulāri izvērtētu tā progresu kopš 1966. gada ik gadu 8.septembrī tiek atzīmēta Starptautiskā rakstpratības diena.

21

21. septembris kopš 2001. gada pēc ANO iniciatīvas tiek atzīmēta kā Starptautiskā miera diena. UNESCO kopā ar citām ANO struktūrām un starptautiskajām organizācijām aicina pasaules sabiedrību pievērst uzmanību miera stiprināšanai pasaulē.

Starptautiskā miera diena ir iespēja sabiedrībai, organizācijām un valstīm visā pasaulē iesaistīties aktivitātēs, kas veicina miera kultūras attīstību, aicinot respektēt ikvienu cilvēku bez aizspriedumiem un aktīvi iestāties pret jebkāda veida vardarbību.

Oktobris

5

Kopš 1994. gada UNESCO aicina visā pasaulē kopīgi atzīmēt Pasaules skolotāju dienu, lai sveiktu skolotājus un izceltu viņu nozīmīgo lomu kvalitatīvas izglītības nodrošināšanā. Dienas mērķis ir pateikties skolotājiem un visiem apmācītājiem par ieguldīto darbu katra individuālajā un visas sabiedrības attīstībā.

Diena vēsturē

1877.

sākas Krievijas–Turcijas karš, kurā piedalās daudzi latvieši – arī Andrejs Pumpurs

1915.

līdz ar simtiem ietekmīgu armēņu deportēšanu no Konstantinopoles Turcijā sākas armēņu genocīds

1967.

padomju kosmonauts Vladimirs Komarovs iet bojā kosmosa kuģī "Sojuz-1"

1996.

sāk darboties Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs

2013.

"IBM" demonstrē pirmo personālo datoru

Šīs dienas jubilāri

Kellija Klarksone

Amerikāņu dziedātāja, dzejniece, aktrise. Dzimusi 1982.gadā

Barbara Streizande

Amerikāņu aktrise, dziedātāja. Dzimusi 1942.gadā

Interesanti

Pirmais vārdiņš
Meitenes pirmo vārdiņu parasti pasaka ātrāk nekā puikas un arī ātrāk iemācās izrunāt sakarīgus teikumus.

Matemātikas brīnums
Iedomājies ciparu. Dubulto to. Pieskaiti seši un sadali uz pusi. Tad atņem ciparu, ko iedomājies sākotnēji. Un atbilde ir 3.

Cieni dzīvniekus
Dzīvnieki ir garīgas būtnes, kas enerģiski attīra pasauli.