Raksti

Bērna gulēšana kopā ar vecākiem – par un pret

Eiropā līdz pat 1880.gadam bija pašsaprotami, ka jaundzimušais guļ kopā ar māti. Pēc tam arī pavisam maza bērna guldināšanu atsevišķi kā jaunu, revolucionāru un progresīvu pieeju ieviesa amerikāņu psihologs Džons Votsons, uzskatot, ka tas palīdz labāk formēties bērna personībai.

Lasīt vairāk ...

Ģimenes sakārtošanas metode

Ģimenes dzīvotspēja ir pakļauta noteiktiem likumiem un noteiktai kārtībai. Berts Hellingers uzskata, ka daudzas problēmas rodas no likumu pārkāpumiem ģimenes sistēmā, kas savukārt noved pie mīlestības zuduma sekām – konfliktiem, šķiršanās, nespējas veidot ģimeni, slimībām, pāragras nāves cēloņiem, nelaimīgiem notikumiem.

Lasīt vairāk ...

21.gadsimta psiholoģija – Sistēmfenomenoloģija

Vācu psihoterapeita Berta Hellingera sistēmas terapija nav kārtējā abstraktā teorija, bet gan ir daudzu gadu praktiskā darba ar cilvēkiem rezultāti. Berta Hellingera sistēmas terapiju var risināt tādas cilvēku problēmas, kas vēl desmit gadus atpakaļ bieži vien iedzina strupceļā pat vispieredzējušākos psihoterapijas speciālistus. Visā pilnībā viņa atklājumus droši vien izvērtēs tikai nākošajā psihoterapeitu paaudzē.

Lasīt vairāk ...

Psiholoģijas priekšvēsture

Cilvēces vajadzība pēc psiholoģijas zināšanām radusies jau ļoti sen. Pirmais psiholoģijas zināšanu attīstības etaps jau Senajā Grieķijā parādīja cilvēku vēlmi apzināt savu iekšējo dziļāko pasauli. Dvēseles un psihes noslēpumus centās izpētīt Platons un citi lielie domātāji.

Lasīt vairāk ...

Simboli ir senāki par valodu

Simbolu vēstures saknes iestiepjas ļoti tālā pagātnē. Simbolu pētnieks Alberts Makkejs norāda, ka jau pašos pasaules un cilvēciskās apziņas pirmsākumos visa informācija, kā arī pirmie teoloģiskie, politiskie un zinātniskie priekšlikumi tika izteikti ar konkrētu simbolu palīdzību.

Lasīt vairāk ...

Interesanti

Pirmais vārdiņš
Meitenes pirmo vārdiņu parasti pasaka ātrāk nekā puikas un arī ātrāk iemācās izrunāt sakarīgus teikumus.

Matemātikas brīnums
Iedomājies ciparu. Dubulto to. Pieskaiti seši un sadali uz pusi. Tad atņem ciparu, ko iedomājies sākotnēji. Un atbilde ir 3.

Cieni dzīvniekus
Dzīvnieki ir garīgas būtnes, kas enerģiski attīra pasauli.

Padomnieks

Vai zināji?

Ja aizņemas, nauda jāatdod dilstošā mēnesi, turklāt sīkākās naudas zīmēs nekā saņemts.

Pasmaidi

Nekad nemet plinti krūmos, jo tur kāds var sēdēt.